Young Residence - Apartamente noi Iași
„Prima Casă“ sau credit imobiliar?
Prima Casă“ şi creditul imobiliar standard sunt amândouă finanţări destinate pentru achiziţionarea unei locuinţe, însă, deşi au aceeaşi destinaţie există diferenţe între cele două modalități de finanțare.

În primul rând, prin programul guvernamental „Prima Casă“ se poate achiziţiona doar prima locuinţă. Doar în cazul în care solicitantul creditului mai deţine o locuinţă cu o suprafaţă mai mică de 50 de metri pătraţi, acesta poate lua un credit „Prima Casă“ pentru achiziţionarea unei locuinţe mai mari. În acest scop trebuie îndeplinite anumite condiții:

- noua locuinţă achiziţionată prin program să aibă o suprafaţă utilă mai mare sau o valoare mai mare decât cea cumpărată iniţial prin „Prima Casă“,
- vechea locuinţă să fie vândută cel târziu până la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare a noii locuinţe
- creditul acordat iniţial în cadrul programului trebuie să fie lichidat până la data încheierii contractului de vânzare - cumpărare a noii locuinţe în cadrul programului sau să fie refinanţat prin acordarea celui de-al doilea credit „Prima Casă“.

În schimb, prin creditul imobiliar, cumpărătorii nu sunt condiționați de numărul de locuințe deținute sau care urmează a fi achiziționate.

Care este moneda de acordare a creditelor?

Împrumuturile prin programul „Prima Casă“ sunt oferite numai în lei. În schimb, creditele imobiliare se acordă atât în lei, cât şi în euro.

Avansul minim la „Prima Casă“ şi la creditul imobiliar

Pentru o locuinţă nouă, banca va acorda un împrumut de maximum 66.500 de euro (echivalent în lei). De exemplu, dacă locuinţa costă 70.000 de euro, banca va acorda echivalentul a 66.500 de euro, iar 3.500 de euro constituie avansul dat de contractant. Dacă locuinţa costă 75.000 de euro, banca va acorda tot maximum 66.500 de euro, iar contractantul va veni cu un aport de 8.500 de euro. În schimb, dacă locuinţa costă 65.000 de euro, instituţia de credit va oferi o finanţare de 61.750 de euro, iar aportul contractantului va fi de 3.250 de euro, adica 5% avans din valoarea locuinței. Dacă cel care contractează împrumutul „Prima Casă“ vrea să ofere un avans mai mare, nu este nicio problemă. Creditul va fi mai mic şi, implicit, şi rata.
În cazul creditelor imobiliare standard, banca percepe un avans minim de 20-25% din valoarea imobilului ce urmează să fie achiziţionat. Aşadar, în acest caz, avansul minim este semnificativ mai mare decât la „Prima Casă“.

Dobânda la „Prima Casă“ şi la creditul imobiliar

În cadrul programului guvernamental „Prima Casă“ dobânzile sunt limitate. Mai exact, dobânda percepută de bănci la „Prima Casă“ nu poate depăşi indicele ROBOR la 3 luni plus 2,5%. În cazul creditelor imobiliare standard, dobânzile sunt mai mari, pentru acestea neexistând vreo limită. Acestea pot ajunge chiar la un nivel format din ROBOR la 3 luni plus o marjă de 6% pentru lei sau la EURIBOR la 3 ori 6 luni plus o marjă de până la 8,5%.

Garanţia din partea statului la „Prima Casă“ şi la creditul imobiliar

În cazul creditelor „Prima Casă“, acordate în cadrul unui program guvernamental, statul român, prin Fondul Român de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, garantează jumătate din valoarea împrumutului garantat. În cazul creditului imobiliar standard, garanţia este asigurată de cel împrumutat prin imobilul achiziţionat.

Un alt lucru important de știut este faptul că prin programul Prima Casă nu este permisă vânzarea imobilului achiziţionat în primii 5 ani de creditare, astfel, în cazul în care debitorul se gândeşte să-şi finanţeze creditul prin vânzarea locuinţei nu poate să o facă. În cazul unui credit standard nu există astfel de clauze.

Galerie foto